×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

schilder-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Badkamer schilderen? Waarop moet je letten?

De tijd dat een badkamermuur standaard betegeld werd, ligt al ver achter ons. Hoewel tegels goed bestand zijn tegen het vele vocht in de badkamer, kunnen ze soms een saaie en oubollige look hebben. Bovendien hang je voor lange tijd vast aan je tegels, omdat het natuurlijk een dure zaak is om ze te vervangen.

Meer en meer is het schilderen van de badkamer in opmars. Schilderen van badkamermuren heeft een aantal interessante voordelen ten opzichte van het betegelen van badkamermuren. Je hebt natuurlijk veel meer keuze qua kleuren. Verf is beschikbaar in een brede waaier van kleuren, dus je kan je creativiteit de vrije loop laten gaan.

Een ander groot voordeel van het schilderen van badkamermuren, is het feit dat je snel van look kan veranderen wanneer je bent uitgekeken op een bepaalde kleur. We haalden al aan dat badkamertegels niet elk jaar te vervangen zijn wegens de dure kostprijs. Dit probleem heb je niet bij geschilderde badkamermuren. Een nieuw kleurtje in de badkamer? Dat kan snel én goedkoop!

Nog een groot voordeel van geschilderde badkamermuren is dat verf steeds beter bestand is tegen vocht. Kies voor een waterdichte primer en kwaliteitsverf, en de kans dat je verflaag gaat afbladderen is zeer klein.

badkamer schilderen © Shutterstock - Voor het schilderen van badkamermuren kies je best voor een waterdichte primer en kwaliteitsverf

In dit artikel:

Badkamer schilderen: welke verf gebruiken?

Uiteraard is de verfkeuze bij het schilderen van een badkamer van cruciaal belang. Muren en verf zullen jarenlang blootgesteld staan aan een hoge vochtigheidsgraad. De verf die je kiest moet hier uiteraard tegen bestand zijn.

Heb je muren die bestaan uit gipskartonplaten, kies dan in ieder geval voor gipskartonplaten die bestand zijn tegen vocht. De waterafstotende kwaliteit van deze platen is van cruciaal belang.


Altijd zeker willen zijn van een vlekkeloos resultaat?

Benieuwd naar de prijs van een professionele schilder?

Contacteer schilders en ontvang gratis kleuradvies

Laat je woning schilderen door een professional!

Je woning schilderen zonder vlekken en zonder zorgen?

Vergelijk prijzen van professionele schilders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een nieuw laagje verf aanbrengen zonder vlekken en zonder kopzorgen? Doe een beroep op een professionele schilder, en je bent steeds zeker van een mooi resultaat waarvan je jarenlang kan genieten!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
schilder offertes

aanvraag starten


Primer

Ook de keuze van primer is heel belangrijk. Het aanbrengen van een primer in de badkamer is altijd een must, of je nu gaat schilderen op een ongeschilderde muur, of gewoon hier en daar wat bijwerkt of herstelt.

Schilder je op gispkartonplaten, dan volstaat een gewone primer voor binnenmuren. Kies in dit geval wel voor een solventgedragen muurprimer voor binnentoepassingen. Wanneer je deze muurprimer aanbrengt, is het wel verstandig om de badkamer te verluchten, aangezien er niet zo aangename geuren zullen vrijkomen.

Als je tegels wil schilderen, dan is ook een primer nodig. In dit geval kies je voor een primer die specifiek bedoeld is voor gladde oppervlakten. Daarna kan je verder afwerken met lakverf.

badkamer schilderen © Shutterstock - Een prachtig geschilderde badkamer, waarbij de blauwe tinten een mooi contrast vormen met de witte badkamerelementen

Verfsoorten

Ook wat de eigenlijke verfsoorten betreft, staat waterbestendigheid natuurlijk voorop. Wil je de badkamer zelf gaan schilderen, kijk dan goed op de verpakking van de verfpot of de verf in kwestie wel geschikt is voor gebruik in de badkamer.

Voor de badkamer kan je bijvoorbeeld ook gebruik maken van zijdeglansverf. Deze verf is glanzend, en deze verfsoorten zijn dan ook makkelijk af te wassen. Ze nemen bovendien weinig vocht op en zijn bestand tegen schimmelvorming. Ideaal voor in de badkamer.

Badkamer schilderen: welke kleuren kiezen?

De badkamer is een ruimte waar je volledig tot rust kan komen. Af en toe eens genieten van een zalig bad kan wonderen doen. Natuurlijk moet je dan ook de juiste sfeer scheppen. De badkamer schilderen in rustgevende kleuren kan dan een stap in goede richting zijn.

Natuurlijke kleuren

Warme, natuurlijke kleuren slagen er altijd in om een rustgevend sfeer te creëren. Denk hierbij aan kleuren zoals zacht groen, beige en aardekleuren.

badkamer schilderen © Shutterstock - Een nostalgische badkamer in natuurlijke kleuren

Koelere tinten

Koelere tinten, zoals blauw en smaragdgroen, hebben een eerder opbeurend effect. Dit zijn ideale kleuren om ’s morgens met een goed humeur wakker te worden.

badkamer schilderen © Shutterstock - Een prachtige badkamer in koelere blauwtinten

Combinatie van kleuren

Zoals we in het begin van dit artikel al aanhaalden heeft het schilderen van badkamermuren het grote voordeel dat je je creativiteit de vrije loop kan laten gaan. Waarom bijvoorbeeld niet experimenteren met een combinatie van kleuren? Breng bijvoorbeeld neutrale kleuren aan op de muren, en vul aan met decoraties in levendige kleuren.

badkamer schilderen © Shutterstock - De geeltinten en blauwtinten contrasteren mooi met elkaar, en vormen een zonnig geheel

Bijkomende tips bij het schilderen van de badkamer

Aangezien de badkamer zo’n delicate plek is omwille van het hoge vochtgehalte, geven we je graag nog enkele bijkomende tips die je kunnen helpen bij het schilderen van je badkamer.

Ventilatie

De badkamer is een ruimte met een hoge vochtigheidsgraad. Om vochtproblemen in de badkamer te vermijden, is het belangrijk dat de badkamer goed verlucht wordt. Zorg dus voor voldoende ventilatie in de badkamer.

Ventilatie is ook belangrijk tijdens de schilderwerken. Zorg voor voldoende luchtcirculatie tijdens de schilderwerken, zodat de verf goed kan drogen.

Droogtijd

Door waterbestendige verf te gebruiken in de badkamer, zorg je ervoor dat je laagje verf bestand is tegen de hoge vochtigheidsgraad in de badkamer. Maar toch is het verstandig om na het verven al meteen te zorgen voor een goede luchtcirculatie in de badkamer. Geef je verf de kans om voldoende te drogen, en vermijd de eerste dagen na de schilderwerken dus intense dampvorming.

Douche

Sommige plaatsen in de badkamer zijn gewoon te vochtig om te schilderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de binnenkant van de douche. Geen enkele waterbestendige verf is bestand tegen het overvloedige vocht en de hete dampen in de douche. Op deze plek kies je dus best voor tegels in plaats van schilderwerk.

GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van professionele schilders

Op zoek naar een professionele schilder om je badkamer te schilderen? Wij helpen je hierbij een handje. Vul onderstaand formulier in, en je ontvangt gratis offertes van meerdere schilders in je regio. Vergelijk hun offertes, zodat je steeds de laagste prijs betaalt.

Heb je geen offerte gekregen naar je zin? Geen nood, alle offertes zijn gratis én vrijblijvend!

schilder offertes
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%


Richtprijzen voor schilderwerken
Ontdek de beste schildertips
Vind een professionele schilder in uw buurt