×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

schilder-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Deuren schilderen? Hoe ga je te werk?

Het schilderen van je deuren geeft je interieur meteen een frisse look. Bovendien is het schilderen van deuren of binnendeuren een vrij makkelijke klus, die niet zoveel tijd in beslag neemt. Een fris interieur voor weinig werk, geen wonder waarom veel mensen zo graag een nieuw likje verf geven aan hun binnendeuren.

Hoewel het een vrij makkelijke klus is, zijn er toch een aantal aandachtspunten die je in het achterhoofd moet houden. In dit artikel overlopen we alle stappen die je moet volgen tijdens het schilderen van je binnendeuren. Bovendien geven we je ook enkele tips mee voor het kiezen van de juiste verf voor je deuren.

deur schilderen © Shutterstock - Het schilderen van deuren gaat vrij makkelijk en snel, maar er zijn enkele aandachtspunten

In dit artikel:

De juiste verf kiezen

Laten we beginnen met de soorten verf die je kan gebruiken voor het schilderen van je deuren. De verf die je kiest zal onder andere afhangen van het type deur dat je wil schilderen. Eigenlijk zijn alle type deuren overschilderbaar. Hout en aluminium kunnen geschilderd worden, maar ook glazen deuren kunnen een laagje verf krijgen.

Het type deur dat je wil schilderen, is ten eerste al van belang voor het type primer dat je zal moeten gebruiken. Heb je een houten deur, dan heb je een andere primer nodig dan wanneer je aluminium deuren wil verven.

Wat betreft de afwerkingslaag, heb je de keuze tussen twee grote types verf, de solventlakken en de watergedragen verf.

deur schilderen © Shutterstock - Het kiezen van de juiste verf is een belangrijke stap in het schildersproces

Altijd zeker willen zijn van een vlekkeloos resultaat?

Benieuwd naar de prijs van een professionele schilder?

Contacteer schilders en ontvang gratis kleuradvies

Laat je woning schilderen door een professional!

Je woning schilderen zonder vlekken en zonder zorgen?

Vergelijk prijzen van professionele schilders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een nieuw laagje verf aanbrengen zonder vlekken en zonder kopzorgen? Doe een beroep op een professionele schilder, en je bent steeds zeker van een mooi resultaat waarvan je jarenlang kan genieten!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
schilder offertes

aanvraag starten


Solventlakken

Solventlakken zijn sterker en krasvaster. Ze worden vooral gebruikt in ruimtes waar veel vettige handen aan de deuren komen, omdat ze resistenter zijn tegen vet. Denk hierbij dan vooral aan de keuken.

Voorts zullen solventlakken ook iets trager opdrogen. Dit is vooral een praktisch detail, en betekent dat je langer aan je deur zal kunnen verven, vooraleer je deur opdroogt. Dit betekent dat eventuele foutjes in je schilderwerk makkelijker rechtgezet kunnen worden.

Andere kenmerkende eigenschappen van solventlakken zijn de sterke geurhinder tijdens en vlak na het schilderen, en het vergelen van bleke kleuren na verloop van tijd.

deur schilderen © Shutterstock - Solventlakken zijn een uitstekende keuze voor het schilderen van deuren

Watergedragen verf

Watergedragen verf is minder dik en geeft veel minder geurhinder tijdens en na het schilderen. Bovendien zal je je schildersmateriaal makkelijker kunnen afwassen nadat je gedaan hebt met schilderen. Ook verfvlekken tijdens het schilderen kunnen makkelijker worden opgekuist indien je met watergedragen verf schildert.

Watergedragen verf droogt sneller op, waardoor je ook iets sneller moet schilderen, en soms geen tijd meer hebt om eventuele foutjes later te corrigeren. Ook is watergedragen verf veel gevoeliger voor vettige handen.

Voor binnentoepassingen wordt meestal gekozen voor watergedragen verf, terwijl solventlakken meer voor buiten gebruikt worden, aangezien solventlakken beter bestand zijn tegen weersinvloeden.

deur schilderen © Shutterstock - In tegenstelling to solventlakken is watergedragen verf iets dunner. Het is meer geschikt voor binnendeuren.

Welke lak kiezen?

Je kan een lak ook kiezen op basis van een glansgraad. Wie regelmatig schildert, weet dat hier verschillende gradaties in zijn, gaande van mat tot hoogglans. Welk type lak is het beste voor jouw deur? Wel, veel zal afhangen van het visuele effect, de ondergrond en de afwasbaarheid.

Deur verven: stappenplan

Het schilderen van je deur mag dan wel een relatief makkelijke klus zijn, je volgt toch best een nauwkeurig stappenplan, om een zo optimaal resultaat te bekomen. Het stappenplan is niet zo complex, en vertoont veel gelijkenissen met anderen schilderwerken. Laten we alle stappen even overlopen.

deur schilderen © Shutterstock - Deuren schilderen is niet zo moeilijk, maar je volgt best wel een uitgekiend stappenplan

Voorbereiding

Zoals alle schilderwerken, begint ook het schilderen van je deuren met een goede voorbereiding. Een aantal zaken zijn hier belangrijk.

Verwijderen van oude verflagen

Verwijderen van oude verflagen is één van de mogelijke stappen die je moet ondernemen. We zeggen mogelijk, want dat is natuurlijk niet altijd noodzakelijk. Het kan zijn dat je deuren nieuw zijn, dan zit er natuurlijk geen oude verflaag op. Maar ook wanneer een oude verflaag nog in goede staat is, dan hoef je deze niet per se te verwijderen.

Bladdert de oude verflaag wel af, dan verwijder je deze best helemaal, om oneffenheden in het resultaat te vermijden.

Ondergrond reinigen

Schilderen doe je pas op een volledig gereinigde ondergrond, dat is ook zo het geval bij het schilderen van deuren. Heb je houten deuren, dan schuur je deze op voorhand best even op het een schuurpapier met fijne korrel. Schuur het hout licht op in de richting van de houtnerf. Schuur eerst licht op met een schuurpapier met korrel P150, en werk daarna af met een schuurpapier met korrel P240. Na het schuren ontstof je de deuren nog eens met een zachte borstel.

Zijn je deuren vettig, dan moet je op voorhand ook even de deuren ontvetten. Dit kan je doen met behulp van bijvoorbeeld ammoniakwater (9/10 water en 1/10 ammoniak) of een speciale ontvetter. Droog nadien af met een propere doek.

Grondlaag aanbrengen

Na de voorbereiding kan je beginnen met het aanbrengen van een grondlaag op primer. Zo’n grondlaag is niet altijd nodig. Heeft je deur al een oude verflaag, dan is een primer vaak niet nodig. Maar gaat het om een ongeschilderde deur, dan moet je steeds een grondlaag aanbrengen, zodat de verflaag zich goed kan hechten op de deur.

Breng de primer eerst aan in de hoeken en randen met een borstel. Nadien begin je aan de grote oppervlakten met een rol. Het schilderen van grote oppervlakten met een rol doe je steeds kruiselings. Breng de verf verticaal aan, en rol horizontaal uit, zodat de verf of primer goed verdeeld wordt over de oppervlakte. De laatste rolveeg rol je lichtjes naar boven uit.

Na het aanbrengen van de primer, laat je de primer even rustig drogen. Wanneer de primer is opgedroogd, moet je opnieuw even licht opschuren met korrel P240, en ontstoffen.

deur schilderen © Shutterstock - Met de keuze van de juiste verf kan je van een deur een echte blikvanger maken in huis

Verf of lak aanbrengen

Na het aanbrengen en het opdrogen van de grondlaag, is het tijd om de afwerkingslaag aan te brengen. Vooraleer je de verf aanbrengt op de deur, doe je er goed aan om eerst even in de verfpot te roeren, voor een homogeen kleurresultaat.

Begin met het verven van de randen en de hoeken. Dit doe je met een verfborstel. Nadien komen de grote oppervlakten aan de beurt, die je met de verfrol aanpakt. Ook hier breng je de verf eerst verticaal aan, en spreidt je vervolgens horizontaal de verf uit. Gebruik voor de grote oppervlakten bij voorkeur een kortharige verfrol. De laatste verf rol je zachtjes naar boven uit.

Na het schilderen laat je de verf opdrogen, en schuur je de deur opnieuw licht op met een schuurpapier met korrel P240. Nadien breng je een tweede afwerkingslaag aan, op dezelfde manier als de eerste laag.

Na het schilderen verwijder je best de afplaktape wanneer de verf nog nat is. Op die manier is het makkelijker om de afplaktape te verwijderen.

GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van professionele schilders

Deuren schilderen is niet zo heel moeilijk. Maar toch zijn er mensen die deze klus graag overlaten aan een echte professional. Op die manier heb je immers de garantie op een perfect eindresultaat.

Wil je toch eens weten hoeveel het zou kosten om de deuren in je woning te laten schilderen? Via ons offerteformulier kan je in slechts enkele ogenblikken offertes aanvragen bij verschillende schilders in jouw buurt. Deze offertes zijn gratis en zonder enige aankoopverplichting. Je hebt dus niets te verliezen, en je kent meteen de laagste prijs!

schilder offertes
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%


Richtprijzen voor schilderwerken
Ontdek de beste schildertips
Vind een professionele schilder in uw buurt