×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

schilder-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

De beste tips voor het uitvoeren van schilderwerken

Ben je van plan om schilderwerken uit te voeren in je woning, maar ben je niet zeker hoe je er aan moet beginnen? Op deze pagina verzamelen we alle tips die je moet weten om je schilderwerken tot een goed einde te brengen.

schilderwerken © Shutterstock - Schilderwerken zijn op zich niet zo moeilijk, maar enkele handige tips kunnen al een grote invloed uitoefenen op het resultaat

In dit artikel:

Verf kiezen

Vooraleer je gaat schilderen, moet je natuurlijk weten welke verf je best kan kopen. In een doe-het-zelfzaak vind je immers verschillende soorten verf. Elk type verf is geschikt voor een bepaalde toepassing. Zo kan je een verf voor binnen niet zomaar voor buitentoepassingen gebruiken, aangezien je dan een slecht resultaat zal krijgen.

Binnen of buiten

Voor binnentoepassingen wordt vooral gekozen voor latexverf, een verf op waterbasis die relatief goedkoop is. Latexverf wordt vaak gebruikt voor het schilderen van binnenmuren of plafonds.

Lees meer over het schilderen van binnenmuren en plafonds.

Voor buitentoepassingen wordt eerder gekozen voor alkydverf op oliebasis. Deze verfsoort is dikker, en dekt de oppervlakten ook beter. Bovendien is deze verf beter bestand tegen vocht en andere weerselementen, wat het zeer geschikt maakt voor het schilderen van buitenmuren en gevels.

Lees meer over het schilderen van buitenmuren en gevels.

Doe je een beroep op een professionele schilder, dan kan deze je altijd adviseren over het juiste type verf.

Mat of hoogglans

Daarnaast kan je ook nog een keuze maken op basis van de uitstraling van de verf. Deze kan variëren van mat naar hoogglans. Een matte verf is dus helemaal niet glanzend, maar heeft als voordeel dat het oneffenheden op een muur of plafond makkelijk kan maskeren. Het nadeel is dat het niet zo goed overweg kan met vuil en stof.

Een hoogglans verf is het andere uiteinde, en heeft een hele glanzende uitstraling, waardoor het een chique look krijgt. Hoogglans verf heeft als voordeel dat het makkelijk af te wassen is. Nadeel is dat oneffenheden op muur of plafond extra in de verf worden gezet.

Er zijn ook nog verfsoorten beschikbaar die zich tussen deze twee uiteinden bevinden. Deze worden halfmatte verven genoemd.

schilderwerken © Shutterstock - Schilderwerken zijn op zich niet zo moeilijk, maar enkele handige tips kunnen al een grote invloed uitoefenen op het resultaat

Altijd zeker willen zijn van een vlekkeloos resultaat?

Benieuwd naar de prijs van een professionele schilder?

Contacteer schilders en ontvang gratis kleuradvies

Laat je woning schilderen door een professional!

Je woning schilderen zonder vlekken en zonder zorgen?

Vergelijk prijzen van professionele schilders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een nieuw laagje verf aanbrengen zonder vlekken en zonder kopzorgen? Doe een beroep op een professionele schilder, en je bent steeds zeker van een mooi resultaat waarvan je jarenlang kan genieten!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
schilder offertes

aanvraag starten


Welke kleur kiezen?

Ook het kiezen van de juiste kleur is een belangrijke stap in het voorbereidingsproces voor schilderwerken. Een kleur kiezen is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van je eigen smaak. Toch zijn er vele kleurencombinaties die vaak terugkomen in een interieur.

schilderwerken © Shutterstock - Schilderwerken zijn op zich niet zo moeilijk, maar enkele handige tips kunnen al een grote invloed uitoefenen op het resultaat

Witte en lichte kleuren

Witte en lichte kleuren zijn populair omdat ze neutraal zijn, en makkelijk te combineren met andere kleuren. Bijkomende voordeel van lichte kleuren is dat ze rust uitstralen, en dat ze een ruimte groter doen lijken. Ideaal dus voor wanneer je een kleine ruimte wil schilderen.

Pastelkleuren en aardetinten

Andere rustgevende kleuren zijn aardetinten en pastelkleuren. Denk hierbij maar aan kleuren zoals zandkleuren, beige, terracotta, lindegroen en blauw. Ook dit zijn kleuren die je tot rust doen komen, maar tegelijk ook een zomers tintje hebben. Goed voor toch een klein beetje pit in je interieur.

Accentmuur

Een andere populaire schilderstechniek is het aanbrengen van een accentmuur. Hierbij ga je één muur in een opvallende kleur schilderen, terwijl je de andere kleuren in een neutrale kleur schildert. Het voordeel hiervan is dat je accentmuur een eyecatcher is die voor de nodige pit zorgt, terwijl je met de andere neutrale kleuren toch nog de rust in de kamer bewaart.

Stappenplan voor schilderwerken

Schilderwerken verlopen altijd volgens een uitgekiend stappenplan. Indien je dit stappenplan tot in de puntjes volgt, is de kans op een succesvol resultaat zeer groot. Zeker als je onze tips in acht houdt tijdens het schilderen.

schilderwerken © Shutterstock - Schilderwerken zijn op zich niet zo moeilijk, maar enkele handige tips kunnen al een grote invloed uitoefenen op het resultaat

Voorbereiding

Schilderen begint altijd met een goede voorbereiding. Een goede tip is om de voorbereiding al een dag op voorhand te starten. Begin bijvoorbeeld met de ruimte die je wil schilderen te ontruimen, en alle meubels en andere accessoires aan de kant te schuiven.

Ook de muren moeten goed voorbereid worden vooraleer je ze gaat schilderen. Verven doe je pas op een muur die perfect egaal en proper is. Zoniet gaat de verf niet goed hechten op de muur of het plafond. Hier moet je een onderscheid maken tussen een onbeschilderde muur, en een muur die in het verleden als eens geschilderd is. Een onbeschilderde muur reinigen doe je best met een droge doek en een harde borstel. Een geschilderde muur is meer bestand tegen vocht, aangezien deze al een beschermende laag heeft gekregen. Neemt de muur toch het vocht op, dan is deze poreus, en dan gebruik je best een droge doek.

Is de muur oneffen, of vertoont de muur nog gaten of scheuren? Dan moet deze eerst nog hersteld worden. Door gaten te vullen met vulmiddel en de muur vervolgens nog even te plamuren, dan is de muur perfect voorbereid om geschilderd te worden.

schilderwerken © Shutterstock - Schilderwerken zijn op zich niet zo moeilijk, maar enkele handige tips kunnen al een grote invloed uitoefenen op het resultaat

Grondlaag aanbrengen

In de meeste gevallen in het aanbrengen van een grondlaag noodzakelijk. Enkel wanneer er op de muur nog een oude verflaag zit die nog in goede staat is, dan is een grondlaag niet nodig.

Het aanbrengen van een grondlaag heeft twee grote voordelen. In de eerste plaats zal de grondlaag ervoor zorgen dat de afwerkingslaag zich beter zal hechten op de muur. Een grondlaag heeft als bijkomende voordeel dat je de afwerkingslaag kan aanbrengen op een witte onderlaag, waardoor de kleur van de afwerkingslaag beter tot zijn recht komt.

Belangrijk hier is dat je de juiste primer kiest. Er zijn bv. speciale primers voor buitentoepassingen die beter bestand zijn tegen vocht. Ook zijn er bv. speciale primers voor vochtige muren. Kijk dus zeker goed de verpakking van de primer na.

Afwerkingslaag aanbrengen

Laat de grondlaag eerst goed opdrogen vooraleer je de afwerkingslaag aanbrengt. Normaal duurt dit zo’n 6 à 8 uur, maar wil je zeker zijn, dan kan je hier best een nachtje laten overgaan.

De afwerkingslaag breng je steeds aan op dezelfde manier. Begin met de hoeken en de randen te schilderen met een verfkwast. De grote oppervlakten doe je met een verfrol. Breng de verf verticaal aan op de muur, en rol vervolgens horizontaal uit. Hierdoor zal de verf goed spreiden, en vermijd je strepen op de muur.

Probeer de hele oppervlakte in één keer te verven, zodat de muur of het plafond gelijkmatig kan drogen.

schilderwerken © Shutterstock - Schilderwerken zijn op zich niet zo moeilijk, maar enkele handige tips kunnen al een grote invloed uitoefenen op het resultaat

Afwerking

Verwijder de afplaktape wanneer de verf nog aan het drogen is. Dit gaat makkelijker wanneer de verf nog niet volledig is opgedroogd. Pas wanneer de verf is opgedroogd, kan je de meubels terug op zijn plaats zetten. Zo vermijd je vlekken op je meubels.

Prijs

Ook op vlak van prijs zijn er een aantal interessante tips mee te geven. Bij het schilderen van muren of plafonds heb je natuurlijk de keuze om het zelf te doen, of om het uit te besteden aan een professionele schilder. Ga je voor de tweede optie, dan weet je dat de totale kostprijs duurder zal zijn, maar dat je wel de garantie hebt op een mooi resultaat.

Niettemin kunnen we je toch enkele tips meegeven om de prijs toch te drukken. Zo zijn schilders bijvoorbeeld goedkoper in de winter. De meeste mensen doen immers beroep op een schilder in de lente of de zomer, aangezien de weersomstandigheden dan perfect zijn. Dat impliceert dat beroepsschilders tijdens de wintermaanden minder werk hebben. Ze proberen tijdens deze periode toch meer werk binnen te krijgen door bv. een korting te geven. Tijdens de wintermaanden kan je schilderwerken soms tot 20% goedkoper laten uitvoeren.


GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van professionele schilders

Een bijkomende tip om te besparen, is uiteraard door offertes aan te vragen bij meerdere schilders, en vervolgens prijzen te vergelijken. Zo kan je bijvoorbeeld via ons offerteformulier meerdere offertes aanvragen bij beroepsschilders in jouw buurt. Deze service is gratis, en offertes worden naar jou toegestuurd zonder enige aankoopverplichting. Je hebt niets te verliezen, en je bent zeker dat je de werken kan laten uitvoeren tegen de laagste prijs!

schilder offertes
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%


Richtprijzen voor schilderwerken
Ontdek de beste schildertips
Vind een professionele schilder in uw buurt