×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

schilder-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Slaapkamer schilderen? Ontdek de beste kleurencombinaties

De slaapkamer is de ruimte bij uitstek waar je tot rust kan komen. Het spreekt dan ook voor zich dat de slaapkamer ook rust moet uitstralen. Dat doe je bijvoorbeeld door de muren de juiste kleuren te geven.

De slaapkamer een nieuw kleurtje geven is de ideale manier om rust te creëren in je slaapkamer. Maar zelf je slaapkamer schilderen kan dan weer een heus stressmoment veroorzaken. Welke kleuren moet je immers kiezen? Ga ik het zelf wel kunnen? En hoe ga ik te werk?

In dit artikel gaan we op zoek naar antwoorden op de vragen die bij je opkomen bij het schilderen van een slaapkamer.

slaapkamer schilderen © Shutterstock - Je slaapkamer in een nieuw kleurtje steken kan een positieve invloed hebben op je nachtrust

In dit artikel:

Zelf doen of laten doen?

Beginnen doen we meteen met een belangrijke vraag. Kan ik zelf mijn slaapkamer schilderen? Of zal ik het laten doen door een professionele schilder? Beide hebben natuurlijk hun voordelen, waardoor je vaak een afweging zal moeten maken.

Een professionele schilder inschakelen heeft alvast enkele interessante voordelen:


Altijd zeker willen zijn van een vlekkeloos resultaat?

Benieuwd naar de prijs van een professionele schilder?

Contacteer schilders en ontvang gratis kleuradvies

Laat je woning schilderen door een professional!

Je woning schilderen zonder vlekken en zonder zorgen?

Vergelijk prijzen van professionele schilders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een nieuw laagje verf aanbrengen zonder vlekken en zonder kopzorgen? Doe een beroep op een professionele schilder, en je bent steeds zeker van een mooi resultaat waarvan je jarenlang kan genieten!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
schilder offertes

aanvraag starten


Hoeveel kost een professionele schilder?

Je slaapkamer laten schilderen door een professionele schilder kost natuurlijk geld. Hoeveel dit precies zal kosten, hangt af van schilder tot schilder. Maar hier kunnen we je alvast een inschatting geven.

Soort verfRichtprijs per liter
LatexTussen 5€ en 11€
Dekkende verfTussen 25€ en 45€
GrondverfTussen 30€ en 55€

Welke kleuren kiezen?

Misschien wel de meest belangrijke vraag bij het schilderen van de kamer. In welke kleur moet ik mijn slaapkamer schilderen? Zeker in de slaapkamer is de kleurkeuze heel belangrijk, omdat de slaapkamer uiteraard de nodige rust moet uitstralen. Kies je voor felle, schreeuwerige kleuren, dan kan dit je nachtrust verstoren, met de nodige gevolgen voor je gezondheid. Kies dus voor kleuren die je nachtrust bevorderen.

Laten we eens overlopen welke kleuren je zoal kan gebruiken in de slaapkamer.

Natuurlijke kleuren

Natuurlijke kleuren zijn kleuren die veelvuldig voorkomen in de natuur. Denk hierbij aan kleuren zoals zandkleur, grasgroen, aardetinten, klei, terracotta, … Natuurlijke kleuren weerspiegelen puurheid en eerlijkheid. Ze zijn perfect te combineren met houten meubels, aangezien deze het natuurlijke effect versterken.

slaapkamer schilderen © Shutterstock - Een slaapkamer in natuurlijke kleuren

Blauwtinten

Ook blauwtinten kunnen voor de nodige rust zorgen in de slaapkamer. Ze symboliseren immers de nacht, en zorgen voor een sfeer van intimiteit. Ook varianten zoals fel turkoois, en vergrijsde blauwe tinten kunnen ook. Let wel op dat de slaapkamer niet te kil wordt. Blauwe tinten op de muur kan je daarom best combineren met decoratie en accessoires in warmere tinten. Combineer blauw getinte muren ook met warme verlichting, zodat de kamer niet te kil aanvoelt.

slaapkamer schilderen © Shutterstock - Een slaapkamer in blauwtinten

Lichte kleuren

Lichte kleuren zorgen over het algemeen voor rust. Denk hierbij aan kleuren zoals beige, pastelkleuren, of gewoon wit. Lichte kleuren zijn bijvoorbeeld ook makkelijk te combineren met één donkere kleur, al moet je hier wel opletten dat de donkere kleur niet gaat overheersen. De donkere kleur breng je best aan aan het hoofdeinde, zodat deze niet overheerst wanneer je in je bed ligt.

slaapkamer schilderen © Shutterstock - Een slaapkamer in lichte kleuren

Energieke kleuren

Wil je toch de gewaagde toer opgaan, dan kan je natuurlijk toch voor een energieke kleur kiezen. Sommige mensen vinden het juist leuk om de dag de starten in een slaapkamer die energie uitstraalt. Meteen een goed humeur, en klaar om aan de dag te beginnen. Kies in dit geval voor eerder vrolijke kleuren, zoals geel, oranje of rood. Ook alle aanverwante kleuren kunnen perfect. Het zijn warme kleuren die perfect te combineren zijn met meubels of decoraties in koelere of donkere kleuren. Wat natuurlijk ook een mogelijkheid is, is om slechts één accentmuur een energieke kleur te geven, terwijl de rest van de muren een neutrale kleur krijgen.

slaapkamer schilderen © Shutterstock - Een slaapkamer in energieke kleuren

Donkere kleuren

Ook donkere kleuren kunnen perfect in de slaapkamer. Tinten als robijn rood, chocolade bruin en warme grijskleuren kunnen de slaapkamer een luxueuze sfeer doen uitstralen. Je kan ze bijvoorbeeld ook combineren met opvallende texturen en stijlvolle decoratie om dit effect nog te versterken. Donkere kleuren doen je slaapkamer wel kleiner lijken. Net daarom zijn donkere kleuren niet in elke slaapkamer geschikt. Een slaapkamer schilderen in donkere kleuren doe je best niet in kleine slaapkamers, omdat je dan net een eerder benauwde uitstraling bekomt. Wil je toch per se met donkere kleuren werken, dan kan je er bijvoorbeeld nog voor kiezen om het plafond in een lichte kleur te schilderen, zodat je slaapkamer toch iets ruimer lijkt.

Accentmuren

Natuurlijk is het ook in de slaapkamer een mogelijkheid om een accentmuur te creëren. Maar wil je een accentkleur gebruiken, breng deze dan aan op de muur achter het bed. Op deze manier trekt deze accentkleur niet teveel de aandacht wanneer je in je bed ligt. Let er ook op dat de felle accentkleur niet te zien is wanneer je in je bed ligt, bijvoorbeeld via een spiegel tegenover de accentmuur.

Zelf je slaapkamer schilderen: stappenplan

Om een optimaal resultaat te bereiken, raden we aan een beroep te doen op een professionele schilder. Maar je kan het natuurlijk ook zelf uitvoeren. Al volg je in dat geval wel een uitgetekend stappenplan, net zoals bij alle andere schilderwerken.

Ondergrond voorbereiden

De eerste stap in het stappenplan is het voorbereiden van de ondergrond. Indien de te schilderen muren oneffen, vuil of vettig zijn, zal de verf die je aanbrengt zich niet goed hechten op de muur. Daarom is het belangrijk dat je de muur eerst mooi egaal en proper maakt.

Zijn je muren reeds geschilderd geweest, en is de verf nog in goede staat, dan volstaat het om de muren gewoon even af te wassen. Heb je een nog ongeschilderde muur van gipskartonplaten, dan schuur je deze muur nog eens op met een licht schuurpapier.

Een ander typisch werkje in de voorbereiding is het afplakken van randen en niet te schilderen oppervlakten met afplaktape. Dit is helaas een vrij tijdrovende klus, maar natuurlijk wel noodzakelijk.

Grondlaag aanbrengen

Wanneer de muur mooi egaal en proper is, dan is het tijd om de grondlaag aan te brengen. Een primer zorgt ervoor dat de verf zich beter zal hechten op de muur, en dat de afwerkingslaag die je later zal aanbrengen, beter tot zijn recht zal komen. Hoeveel lagen primer je juist moet aanbrengen, hangt af van het type verf dat je gebruikt. Maar in de meeste gevallen mag je ervan uitgaan dat één goede primerlaag voldoende is.

Afwerkingslaag aanbrengen

Nadat de primer is opgedroogd, kan je beginnen met het aanbrengen van de afwerkingslagen. Start met het schilderen van randen en hoeken met een verfkwast. Daarna schilder je de grote oppervlakten met een verfrol. Breng de verf kruiselings aan, waarbij je de verf verticaal aanbrengt, en horizontaal uitspreidt.

Na het schilderen verwijder je best zo snel mogelijk de afplaktape. Je kan de tape immers makkelijker verwijderen wanneer de verf nog nat is. Ook je materiaal reinig je best zo snel mogelijk na het beëindigen van je schilderwerken.

slaapkamer schilderen © Shutterstock - Je slaapkamer in een nieuw kleurtje steken kan een positieve invloed hebben op je nachtrust

GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van professionele schilders

Wie zich toch niet zeker genoeg voelt om de schilderwerken zelf uit te voeren, kunnen we aanraden om met een professionele schilder in zee te gaan. Het beste wat je in dat geval kan doen, is verschillende gratis offertes aanvragen van meerdere professionele schilders in jouw regio, en prijzen vergelijken.

Via ons offerteformulier brengen we je in contact met deze schilders, en krijg je binnen enkele dagen al verschillende offertes in jouw mailbox. Deze offertes zijn gratis en zonder enige aankoopverplichting. Je hebt dus helemaal niets te verliezen!

schilder offertes
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%


Richtprijzen voor schilderwerken
Ontdek de beste schildertips
Vind een professionele schilder in uw buurt