×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

schilder-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Muur schilderen? Hoe ga je te werk?

Je muren schilderen kan een frisse look geven aan je interieur. Een nieuw kleurtje geven aan je muren verandert al meteen de uitstraling van de ruimte. Maar soms is het ook gewoon noodzakelijk om je muren te schilderen. Na verloop van tijd kunnen je muren er immers muf beginnen uitzien. Ook kan verf beginnen afbladderen, waardoor een nieuwe verflaag zich opdringt.

Muren schilderen is op zich niet zo moeilijk. Iedere doe-het-zelver zou het in principe zelf kunnen doen, zonder dat er veel verkeerd kan lopen. Al kan de kwaliteit van het werk natuurlijk wel verschillen met dat van een professional.

Wil je er toch zelf aan beginnen, dan hebben we een gedetailleerd stappenplan uitgewerkt, die je kan volgen om je muur te schilderen. We gaan dieper in op de soorten verf die je kan gebruiken en de verschillende stappen die je moet volgen.

Voor wie zich toch niet zo zeker voelt, hebben we ook een prijzentabel samengesteld met richtprijzen, voor wie toch graag in zee zou willen gaan met een professionele schilder.

muur schilderen © Shutterstock - Een muur schilderen is op zich niet zo moeilijk, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten om tot een vlekkeloos resultaat te komen

In dit artikel:

Soorten verf

Laten we beginnen met de soorten verf die je kan gebruiken om je muren te schilderen. Wie al eens een doe-het-zelf zaak is binnengestapt, weet dat er vele soorten verf bestaan. Er bestaan wel wat verschillen tussen alle soorten verf, waardoor het best wel de moeite loont om te weten welke soort verf het beste is voor jouw muur.

Grofweg zijn er twee hoofdsoorten verf: Verf op basis van olie (alkydverf of synthetische verf), en verf op basis van water (vinylverf, acrylverf en latexverf). Verf op basis van olie is dikker, geeft een duurzamer resultaat, maar is ook minder makkelijk om mee te schilderen. Heb je geschilderd met olieverf, dan zijn kwasten achteraf ook minder makkelijk schoon te maken. Je moet deze dan al schoonmaken met oplosmiddelen of white spirit.

Verf op basis van water is dunner, makkelijker om mee te schilderen, en daarom ook de beste keuze voor beginnende schilders.

Ook binnen de 2 grote verfcategorieën heb je dus nog ondersoorten waarbinnen je een keuze moet maken.

Acrylverf

Acrylverf is verf op basis van acrylaat. Het is een duurdere verfsoort die vooral gekenmerkt wordt door z’n dampdoorlatendheid. Met acrylverf krijgt je muur als het ware een bijkomende beschermlaag die lucht en damp makkelijk opneemt en terug afgeeft. Omwille van deze eigenschappen wordt dit soort verf voornamelijk gebruikt in redelijk vochtige ruimtes, zoals de keuken of de badkamer. In andere ruimtes is deze verf minder populair, omwille van de hogere prijs.

Latexverf

Latexverf is, in tegenstelling tot acrylverf, veel minder dampdoorlatend. Het is een verf die veel beter isoleert, waardoor latexverf veel beter geschikt is om een aangenaam binnenklimaat te creëren. Bovendien is latexverf ook goedkoper dan acrylverf, waardoor het ook iets populairder is.

Structuurverf

Structuurverf is een verfsoort die er op gericht is om een soort van structuur of reliëf aan te brengen op je muur. In feite is structuurverf een dikke, pasteuze latexverf waaraan zilverzand of kwarts is toegevoegd. Hierdoor kan je toch structuur creëren op een vlakke ondergrond. Met structuurverf is het ook veel makkelijker om oneffenheden in de muur te maskeren.

muur schilderen © Shutterstock - Een muur schilderen is op zich niet zo moeilijk, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten om tot een vlekkeloos resultaat te komen

Altijd zeker willen zijn van een vlekkeloos resultaat?

Benieuwd naar de prijs van een professionele schilder?

Contacteer schilders en ontvang gratis kleuradvies

Laat je woning schilderen door een professional!

Je woning schilderen zonder vlekken en zonder zorgen?

Vergelijk prijzen van professionele schilders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een nieuw laagje verf aanbrengen zonder vlekken en zonder kopzorgen? Doe een beroep op een professionele schilder, en je bent steeds zeker van een mooi resultaat waarvan je jarenlang kan genieten!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
schilder offertes

aanvraag starten


Hoeveel verf heb je nodig?

Om te bepalen hoeveel verf je nodig hebt, is het belangrijk om eerst de oppervlakte van je muur te berekenen. De oppervlakte bereken je door het aantal meters in de lengte te vermenigvuldigen met het aantal meters in de breedte. Uiteraard moet je hier de niet te schilderen oppervlakten van aftrekken. Denk hierbij aan deuren of ramen.

Nu je de te schilderen oppervlakte kent, kan je het aantal liters verf gaan inschatten. Meestal staat de grootte van de te schilderen oppervlakte op de verfpot. Maar doorgaans hangt dit af van de dikte van de verf en de ondergrond.

Om een voorbeeld te geven, met 1 liter latexverf kan je gemiddeld 5 tot 8 vierkante meter muur schilderen.

muur schilderen © Shutterstock - De hoeveelheid verf die je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren

Stappenplan

Heb je de juiste verf gekozen, dan kan je aan de slag gaan. Je muur verven is op zich niet zo moeilijk, maar je moet het natuurlijk juist aanpakken. Concreet betekent dit dat je er niet zomaar mag invliegen. Een goede voorbereiding is minstens even belangrijk.

Voorbereiding

De voorbereiding start je door jezelf de nodige ruimte te scheppen. Alles wat in de weg staat, zoals tafels, stoelen en kasten, verwijder je best naar een andere kamer. Dit geeft je niet enkel de nodige ruimte, je vermijdt ook dat ze verfspatten krijgen.

Alles wat daarna nog overblijft, zoals vast meubilair, vensterbakken of vloerbekleding, dek je best ook af met een folie, zodat ook zij geen verfspatten over zich heen krijgen.

Wanneer alles is afgedekt, is het tijd om de muren te reinigen. Muren schilderen doe je pas als de muur volledig schoon en stofvrij is. Voor de meeste muren is het voldoende om de muren te reinigen met een doek en een stofzuiger.

Vergeet ook zeker niet om je muur effen te maken. Gaten en scheurtjes moeten dus worden opgevuld met vulmiddel. Dit kan je best aanbrengen met een plamuurmes. Na het aanbrengen van het vulmiddel, schuur je de muur op met een fijnkorrelig schuurpapier.

Indien er op de te schilderen muur nog een oude verflaag opzit, dan moet je eerst kijken of deze er afgehaald moet worden. Normaal gezien kan je perfect een oude verflaag overschilderen. Maar indien deze oude verflaag afbladdert, dan doe je er goed aan om deze eerst volledig af te krabben. Dit kan je doen met een krabber en schuurpapier. Ook na het krabben moet je de muur eerst schoonmaken vooraleer je verdergaat naar de volgende fase.

muur schilderen © Shutterstock - Een muur schilderen doe je pas na een grondige voorbereiding. De muur moet in goede staat zijn, en bovendien ook proper en ontvet

Grondlaag

Beginnen met schilderen doe je door eerst een grondlaag of primer aan te brengen. Zeker bij nieuwe muren is het belangrijk om eerst een grondlaag aan te brengen, aangezien de verf dan beter zal hechten aan de muur.

Voor een bakstenen muur gebruik je best een langharige rol, terwijl je voor pleisteren of gipskartonnen muren best een kortharige rol gebruikt.

De primer aanbrengen doe je best kruiselings. Zet eerst enkele verticale strepen, en rol deze dan horizontaal uit. De laatste rolstrepen rol je zachtjes naar buiten uit voor een egaal resultaat.

muur schilderen © Shutterstock - Vooraleer je de verf aanbrengt op de muur, is het belangrijk om eerst en grondlaag aan te brengen

Muur schilderen

Na het aanbrengen van de grondlaag kan je beginnen met het schilderen van de muur. Let er op dat de grondlaag goed is opgedroogd, vooraleer je de eerste verflaag aanbrengt. Doorgaans duurt dit minimaal 6 uur.

De afwerkende laag schilderen doe je best op een gestructureerde manier. Begin door langs de randen en hoeken te schilderen met een verfborstel. Nadien ga je hier nog eens over met een kleine verfroller, om de verf goed uit te strijken en strepen te vermijden.

In een tweede fase kan je de grote oppervlakten beginnen schilderen met een grote verfroller. Verdeel de grote oppervlakten in denkbeeldige kleine oppervlakte van zo’n vierkante meter. Schilder afwisselend horizontaal en verticaal, zodat de verf goed wordt uitgestreken en er geen strepen ontstaan. Bij het verven hanteer je de verfroller met een gelijkmatige druk.

Vaak moet je nog een tweede of een derde verflaag aanbrengen, om een goede dekking te krijgen op de muur.

muur schilderen © Shutterstock - Een muur schilderen doe je pas als de grondlaag volledig is opgedroogd

Afwerking

Na het verven verwijder je de tape best al wanneer de verf nog niet is opgedroogd. Een tape kan je immers veel makkelijker verwijderen wanneer de verf nog nat is. Bovendien heb je dan ook veel minder kans op strepen of een gekartelde lijn aan de randen.

Wil je je materiaal later nog gebruiken, was je borstels dan zo snel mogelijk af. Geef verf geen kans om op te drogen op je borstels. Zeker wanneer je met olieverf hebt geschilderd, is het belangrijk om verfborstels zo goed mogelijk af te wassen. Voor olieverf gebruik je oplosmiddelen of white spirit. Voor waterverf kan je water gebruiken.

Prijs muur schilderen

Muren schilderen is op zich niet zo moeilijk. Er kan weinig verkeerd gaan bij het schilderen van een muur. Al kan de kwaliteit van het afgeleverde werk natuurlijk wel verschillen tussen die van een beginner en die van een professional. Heb je weinig ervaring met het schilderen van een muur, dan kunnen er al eens verfspatten in het rond vliegen. Ook een muur met strepen is een klassieke fout bij beginners.

Voel je je toch niet zo zeker? Dan besteed je het werk best uit aan een professionele schilder. Zij schilderen dag in dag uit muren, en kunnen een perfect resultaat garanderen. Bovendien kunnen ze je ook bijstaan met kleuradvies.

Een professionele schilder geeft een garantie op een mooi eindresultaat, maar kost natuurlijk ook wat geld. Hoeveel het kost, hangt natuurlijk af van het oppervlakte die geschilderd moet worden.

Hieronder geven we alvast enkele richtprijzen mee.

Type schilderwerkRichtprijs (incl. arbeid, verf en btw)
Binnenschilder
Spuitwerk per m²6€ - 10€
Sauswerk per m²10€ - 15€
Binnenmuur schilderen: 15 m²220€ - 300€
Binnenmuur schilderen: 30 m²450€ - 600€
Binnenmuur schilderen: 60 m²900€ - 1.200€
Buitenschilder
Buitenmuur schilderen: 15 m²260€ - 380€
Buitenmuur schilderen: 30 m²510€ - 750€
Buitenmuur schilderen: 60 m²1.000€ - 1.500€

In deze tabel staan natuurlijk enkel richtprijzen. De werkelijke prijs die je van een schilder ontvangt, kan misschien nog een stuk lager liggen. Wil je bijvoorbeeld een grote oppervlakte laten schilderen, dan is de kans groot dat je een volumekorting krijgt. Offertes aanvragen en prijzen vergelijken is dus de boodschap!


GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van professionele schilders

Het loont dus zeker de moeite om toch eens offertes aan te vragen bij verschillende schilders in je buurt. Via ons offerteformulier brengen wij je in contact met meerdere schilders in je buurt, die voldoen aan jouw voorwaarden. Je krijgt meteen offertes opgestuurd, deze zijn gratis en zonder verdere verplichting, waardoor je niets te verliezen hebt.

schilder offertes
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%


Richtprijzen voor schilderwerken
Ontdek de beste schildertips
Vind een professionele schilder in uw buurt