×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

schilder-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Trap schilderen? Ontdek de juiste methode met stappenplan

Een trap is vaak een prominent onderdeel van een interieur. Iets dat in het oog springt wanneer je een woning binnenkomt. Net daarom is het belangrijk dat je trap altijd in opperbeste staat blijft, en dat hij de nodige uitstraling blijft behouden.

Maar dat is niet altijd even eenvoudig. Een trap wordt dagelijks veelvuldig gebruikt, en slijt af in de loop der jaren. Een trap gaat er dan al gauw versleten of beschadigd uitzien.

Aangezien de trap zo’n prominent onderdeel is van een interieur, wachten sommige mensen zelfs niet zolang om hun trap onder handen te nemen. Je trap een nieuw kleurtje geven kan al een hele andere look geven aan je interieur.

Maar een houten trap onder handen nemen is niet zomaar een routineklus. Aangezien een trap dagelijks zo vaak gebruikt worden, is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken om de levensduur ervan zo lang mogelijk te houden. In dit artikel geven we je alvast enkele tips en een uitgebreid stappenplan om je trap er weer als nieuw te laten uitzien.

trap schilderen © Shutterstock - Door je trap een nieuw kleurtje te geven, kan je van je trap een heuse blikvanger maken in je interieur

In dit artikel:

Stappenplan

Het schilderen van een trap verloopt volgens een nauwgezet stappenplan.

Oude verflaag verwijderen of opschuren

Vooraleer je begint met het beschilderen van de trap, moet natuurlijk de oude verflaag worden verwijderd. Zeker wanneer de oude verflaag begint af te bladderen, is het noodzakelijk om deze eerst te verwijderen, om op die manier de nieuwe verflaag op een egale manier te kunnen aanbrengen.

Bladdert de oude verflaag niet af, dan kan je de oude verflaag wel opschuren. Meestal zal de wijze waarop afhangen van het soort verflaag. Gaat het om oude beitslaag of olielaag, dan kan je deze alleen verwijderen door ze te schuren. Indien het gaat om een verflaag, dan zal je vaak een afbijtmiddel moeten gebruiken, in combinatie met een verfkrabber.

Let op, het schuren van de trap kan veel tijd in beslag nemen. Ben je van plan om je trap zelf te schuren, hou dan zeker rekening met voldoende tijd in je planning.

trap schilderen © Shutterstock - Door je trap een nieuw kleurtje te geven, kan je van je trap een heuse blikvanger maken in je interieur

Altijd zeker willen zijn van een vlekkeloos resultaat?

Benieuwd naar de prijs van een professionele schilder?

Contacteer schilders en ontvang gratis kleuradvies

Laat je woning schilderen door een professional!

Je woning schilderen zonder vlekken en zonder zorgen?

Vergelijk prijzen van professionele schilders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een nieuw laagje verf aanbrengen zonder vlekken en zonder kopzorgen? Doe een beroep op een professionele schilder, en je bent steeds zeker van een mooi resultaat waarvan je jarenlang kan genieten!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
schilder offertes

aanvraag starten


Reinigen van de trap

Wanneer oude verf- of olielagen zijn verwijderd, zal de trap nog eens geschuurd worden, dit om zeker te zijn dat alle restjes zijn verwijderd. Daarna zal de trap stofvrij en vetvrij gemaakt moeten worden. Bij een goed gereinigde trap zullen de nieuwe verflagen zich beter hechten, waardoor het belangrijk is dat de trap goed proper is. Reinigen kan je doen met een stofzuiger en een vochtige doek. Tot slot kan je de trap nog eens een laatste maal schuren met een fijner schuurpapier, met korrelgrootte P150 of P200). Let er op om steeds in de richting van de houtnerf te schuren.

Afplakken

Net zoals bij alle andere schilderwerken zullen ook bij het schilderen van de trap alle omgevingsobjecten worden afgeplakt. Muren, vloeren en eventueel de leuningen zullen worden afgeplakt met speciale schilderstape of polyethylaanfolie om te voorkomen dat er stof, vuil of verfspatten op terecht komen.

trap schilderen © Shutterstock - Door je trap een nieuw kleurtje te geven, kan je van je trap een heuse blikvanger maken in je interieur

Grondlaag aanbrengen

Nu alle voorbereidingswerken achter de rug zijn, kan je beginnen met een grondlaag of primer aan te brengen. Vooraleer je de eerste grondlaag aanbrengt, check je best nog even of de trap prefect stofvrij en droog is.

Nadat de eerste grondlaag aangebracht en volledig gedroogd is, moet je de trap nog eens opschuren. Na het opschuren breng je een tweede grondlaag aan, waarna de trap opnieuw licht geschuurd wordt.

Verflaag aanbrengen

Na de twee grondlagen kan je de trap eindelijk in je favoriete kleur verven. Net zoals bij de grondlaag, zal je verschillende lagen moeten aanbrengen, met tussenin telkens een keer lichtjes opschuren. Meestal zal je twee tot drie lagen moeten aanbrengen. Door de trap tussendoor telkens licht op te schuren, zal je uiteindelijk een mooier en gaver resultaat bekomen.

trap schilderen © Shutterstock - Door je trap een nieuw kleurtje te geven, kan je van je trap een heuse blikvanger maken in je interieur

Welke verf kiezen?

De keuze van de verf voor het schilderen van een trap is heel belangrijk. Een trap wordt dagelijks meerdere malen op en af gelopen, waardoor je trap, en de verf die je gebruikt, bestand moet zijn tegen slijtage. Voor het schilderen van een trap wordt dikwijls een verf met 2 component vloercoating gebruikt. Deze verf bestaat uit een basiscoating, en een coating die ervoor zorgt dat de verf zal verharden. Dit laatste is cruciaal om slijtage tegen te gaan.

Uiteraard moet ook aan de veiligheid gedacht worden. Op een trap wil je natuurlijk echt niet uitglijden. Vandaar dat nogal wat mensen kiezen voor een traploper, of een volledige bekleding van de trap. Maar je kan natuurlijk ook je trap behandelen met een anti-slip verflaag. Zo’n anti sliplaag is veel minder duur dan trapbekleding, en relatief makkelijk aan te brengen.

Ook het esthetische is natuurlijk heel belangrijk. Is dat immers niet de reden waarom je je trap schildert? Voor het schilderen van je trap kan je natuurlijk alle kanten op. Ben je eerder klassiek, en staat je trap in een klassiek interieur, dan zullen eerder neutrale kleuren, zoals wit, zwart, grijs of beige, de beste optie zijn.

Maar de trap kan ook de ideale plaats zijn om eens te experimenteren met kleuren. Wil je je interieur een frisse look geven, dan is de trap de ideale start. De trap is bijvoorbeeld bijzonder geschikt om te experimenteren met contrasterende kleuren. Geef de muur bijvoorbeeld een donkerrode kleur, terwijl je de trap zelf in het wit schildert. Of kies voor wit op de muur, en een zwarte trap. Je zal versteld staan van het ruimtelijk effect.

Ook op de trap zelf kan je experimenteren met kleuren. Geef de traptreden bijvoorbeeld een andere kleur dan de stootborden. Of geef elke traptrede een eigen kleur. Kortom, je kan het zo gek niet bedenken. Je kan dus zeker iets heel creatief doen met de trap.

trap schilderen © Shutterstock - Door je trap een nieuw kleurtje te geven, kan je van je trap een heuse blikvanger maken in je interieur

Prijs voor het schilderen van een trap

Een trap schilderen is best een lastig karwei. Voor een optimaal resultaat doe je er goed aan om een professionele schilder te contacteren. Je trap staat immers op een prominente plaats in huis, dus dan wil je niet dat deze er belabberd uitziet.

Je trap laten schilderen door een professionele schilder garandeert je dus van een topresultaat, maar je betaalt er natuurlijk wel een prijs voor. Hoeveel zou het kosten indien je een professionele schilder laat komen?

De kostprijs voor het laten schilderen van een trap zal doorgaans afhangen van het aantal treden dat geschilderd moet worden, en de moeilijkheidsgraad van de trap. Zo zal het schilderen van een trap met gesloten treden doorgaans iets duurder zijn dan een trap met open treden. Indien we rekening houden met alle factoren, dan komen we op deze richtprijzen.

Onderdeel van de trapRichtprijs
Gesloten treden15€ per trede
Open treden20€ per trede
Trapleuning10€ tot 15€ per meter

Wat zijn de alternatieven?

De trap schilderen is slechts één van de vele manieren om een trap te renoveren. Maar je hebt zeker nog andere mogelijkheden. We sommen ze hier even op.

Overzettreden

Overzettreden plaatsen is ook een populaire manier om een trap te renoveren. Bij overzettreden worden nieuwe traptreden bovenop de bestaande gelegd. Ook bij deze methode heb je best wat verschillende opties. Laminaat of vinyl zijn het populairst, maar hout of betonlook horen ook tot de mogelijkheden.

trap schilderen © Shutterstock - Door je trap een nieuw kleurtje te geven, kan je van je trap een heuse blikvanger maken in je interieur

Zandstralen

Ook zandstralen is natuurlijk een techniek om je trap te renoveren. Al werkt deze techniek natuurlijk enkel bij houten trappen. Bij zandstralen wordt een straalmiddel onder hoge druk op de trap gespoten. Hierdoor zullen de traptreden mooi egaal en schoon gestraald worden, waardoor de originele houtstructuur terug zichtbaar wordt.

Bekleding

Je kan de trap natuurlijk ook gewoon laten stofferen of bekleden. Bij deze methode wordt de trap voorzien van een tapijt. Je kan ervoor kiezen om de hele trap te bekleden, of enkel het midden. In dat laatste geval wordt gesproken van een traploper.


GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van professionele schilders

Wil je graag je trap laten schilderen door een professionele schilder, en ben je benieuwd naar de kostprijs? Vul ons offerteformulier in, en wij brengen je in contact met de beste schilders in jouw buurt. Meerdere schilders zullen je een offerte op maat toesturen.

Vergelijk deze offertes, en bespaar zo tot wel 35% op je factuur. Alle offertes zijn bovendien gratis én zonder enige verplichting!

schilder offertes
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%


Richtprijzen voor schilderwerken
Ontdek de beste schildertips
Vind een professionele schilder in uw buurt