×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

schilder-werken.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Woonkamer schilderen? Welke kleuren en kleurcombinaties kiezen?

De muren schilderen in een nieuwe kleur kan je woonkamer al een hele andere en frissere uitstraling geven. Door te spelen met kleuren en patronen kan je de atmosfeer van je woonkamer makkelijk beïnvloeden.

Maar een woonkamer schilderen doen mensen niet enkel om esthetische redenen. Soms is het ook gewoon hoognodig om de woonkamer te schilderen, omdat de oude verflaag versleten is. Dat zie je bijvoorbeeld wanneer de oude verflaag afbladdert of korrelig en poederig wordt.

Samen met de keuken en de slaapkamer is de woonkamer uiteraard ook de ruimte in huis waar je het meeste tijd doorbrengt. Bovendien is het ook de ruimte waar je gasten ontvangt wanneer ze op bezoek komen. Als er één ruimte in huis is die er best piekfijn uitziet, dan is het dus wel de woonkamer.

woonkamer schilderen

In dit artikel:

De woonkamer schilderen: Kleuren en effecten

Maar de woonkamer schilderen doen veel mensen dus in de eerste plaats om een bepaalde effecten te bekomen, of een bepaalde sfeer te creëren. Dit kan je perfect doen door de juiste kleurencombinaties te gebruiken. Kleuren kiezen doe je dus in de eerste plaats om een bepaald achterliggend doel te bereiken, bv. een rustgevende sfeer creëren, of een ruimte groter laten lijken.

Laten we daarom eens kijken welke kleuren en kleurencombinaties je zoals kan kiezen, en welk effect je hiermee kan bereiken.

woonkamer schilderen


Altijd zeker willen zijn van een vlekkeloos resultaat?

Benieuwd naar de prijs van een professionele schilder?

Contacteer schilders en ontvang gratis kleuradvies

Laat je woning schilderen door een professional!

Je woning schilderen zonder vlekken en zonder zorgen?

Vergelijk prijzen van professionele schilders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Een nieuw laagje verf aanbrengen zonder vlekken en zonder kopzorgen? Doe een beroep op een professionele schilder, en je bent steeds zeker van een mooi resultaat waarvan je jarenlang kan genieten!

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
schilder offertes

aanvraag starten


Woonkamer groter doen lijken

Wie een kleine woonkamer heeft, wil zijn woonkamer vooral groter doen lijken. Dat kan je doen op verschillende manieren. In de eerste plaats is het belangrijk om te kiezen voor lichte kleuren. Donkere kleuren zullen je woonkamer immers nog kleiner doen lijken, en dan creëer je net een benauwd gevoel. Kies dus voor lichtere kleurtinten om je woonkamer groter te doen lijken.

Wil je toch een beetje spelen met kleuren, geef het plafond dan een kleur die iets lichter is dan de kleur die je op de muren aanbrengt. Dit zal ervoor zorgen dat het plafond hoger lijkt dan het is, en dat doet je woonkamer uiteraard groter lijken.

Maar er zijn nog andere manieren om je woonkamer groter te doen lijken, bijvoorbeeld door te werken met effecten en accenten. Werk dan vooral met horizontale kleuraccenten. Dit breekt de eentonigheid, en zorgt ervoor dat de woonkamer meer diepte krijgt.

Woonkamer lager doen lijken

In sommige herenhuizen zijn de plafonds zeer hoog, wat dan weer een ongezellig gevoel creëert. Dit kan je tegengaan door bepaalde kleurencombinaties en accenten te gebruiken. Om de plafonds lager te doen lijken, moet je eigenlijk gewoon de tips uit het vorige puntje omkeren. Dit wil zeggen dat je het plafonds best een donkerdere kleur geeft.

Woonkamer hoger doen lijken

Je woonkamer hoger doen lijken, doe je dan weer door je plafond in een lichtere kleur te schilderen. Hierdoor lijkt je plafond hoger, en zal de woonkamer groter lijken dan ze is. Probeer het plafond ook te accentueren, door bijvoorbeeld ingebouwde spots aan te brengen, of staanlampen te plaatsen die het plafond verlichten.

woonkamer schilderen

Welke kleur kiezen?

Kleuren kunnen niet enkel ruimtelijke effecten beïnvloeden, ze kunnen ook een bepaalde sfeer creëren. Laten we eens overlopen welke kleuren en kleurencombinaties populair zijn in de woonkamer.

Witte woonkamer

Een witte woonkamer of een lichte woonkamer is natuurlijk bijzonder populair. Dat komt omdat lichte kleuren rust en neutraliteit uitstralen. Bovendien zijn lichte kleuren nooit ouderwets, en kan je ze met heel veel andere kleuren combineren. Schilder je je woonkamer in lichte kleuren, dan is de kans heel groot dat je meubels ook nog steeds goed in de woonkamer zullen passen. Met witte of lichte kleuren kan je dus eigenlijk weinig verkeerd doen.

Wil je je woonkamer toch een klein beetje persoonlijkheid geven, dan kan je nog steeds accessoires of decoraties toevoegen in een opvallende kleur. Ook een accentmuur behoort nog steeds tot de mogelijkheden.

Pastelkleuren

Pastelkleuren zijn heel zachte kleuren, en geven je woonkamer een zuiders tintje. Ze zorgen voor een zomerse en elegante atmosfeer in huis. Denk aan kleuren zoals lindegroen, zandkleurig beige en lichtgrijs.

Net zoals wittinten of lichte kleuren zullen ook pastelkleuren weinig aandacht trekken, en zal de focus van bewoners en bezoekers eerder naar het interieur gaan. Zeker indien de kleuren die je gebruikt voor je interieur sterk contrasteren.

Aardetinten

Net zoals pastelkleuren zijn ook aardetinten vrij neutraal, en zorgen ze voor een rustgevend en zomers gevoel. Denk hierbij maar aan kleuren zoals lindegroen, lichtgrijs, terracotta en zandkleuren. Aardetinten gaan heel goed samen met antieke en neutrale meubels.

woonkamer schilderen

Felle kleuren

Wil je het toch iets gewaagder aanpakken, dan kan je natuurlijk ook kiezen voor felle kleuren in je woonkamer. Felle kleuren zijn dominant, en zullen de atmosfeer in je woonkamer fel beïnvloeden. Felle kleuren worden vaak gekozen door vrolijke en extraverte mensen, omdat felle kleuren vaak ook hun persoonlijkheid weerspiegelen.

Felle kleuren worden ook vaak gekozen omdat we ze associëren met positieve dingen. Zo staat geel voor de zon, blauw staat voor lucht en water, en groen associëren we met groene grasvelden. Je muren schilderen in gele kleur is dus letterlijk de zon in huis halen.

Accentmuur

Felle kleuren zijn opvallend maar kunnen dus al snel domineren. Een minder drastisch alternatief is de accentmuur. Hierbij zal je slechts één wand in een felle kleur schilderen, terwijl de rest van de woonkamer in vrij neutrale kleuren geschilderd wordt. Dit heeft als voordeel dat je toch een mooie eyecatcher hebt die je woonkamer heel modern doet lijken, maar dat je woonkamer tegelijk toch nog de nodige rust uitstraalt. Breng de accentmuur bij voorkeur achter je zetel of fauteuil aan, zodat je niet de hele avond op de felle kleur moet kijken.

Donkere kleuren

Donkere kleuren kunnen ook in de woonkamer mooi tot hun recht komen. Donkere kleuren geven je woonkamer meestal een stijlvolle en iets luxueuzere look.

Donkere kleuren kan je bijvoorbeeld ook kiezen wanneer je woonkamer één geheel vormt met een andere ruimte, zoals een open keuken of een eetkamer. Vaak krijgt de keuken of eetkamer dan een lichte of actieve kleur, terwijl de woonkamer dan een donkere kleur krijgt die aanzet tot gezelligheid en intimiteit.

woonkamer schilderen

Welke verf gebruiken?

Uiteraard moet je ook even stilstaan bij het soort verf dat je wil gebruiken voor het schilderen van je woonkamer. Je hebt immers de keuze uit een drietal soorten verf.


GRATIS offertes - Vergelijk prijzen van professionele schilders

Je woonkamer een nieuw laagje verf geven is op zich niet moeilijk, al moet het natuurlijk wel goed gebeuren. Wetende dat de woonkamer de ruimte is waar je gasten ontvangt, kan je er misschien beter voor kiezen een professionele schilder in te schakelen. Deze kosten misschien iets meer, maar je hebt we de garantie op een mooi resultaat. Bovendien kunnen ze je bijstaan bij de keuze van kleuren en verfsoort.

Op onze offertepagina kan je gratis en vrijblijvende meerdere offertes aanvragen van professionele schilders in je buurt. Het is gratis en zonder enige aankoopverplichting, dus zeker eens interessant om prijzen te vergelijken. Waar wacht je op?

schilder offertes
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%


Richtprijzen voor schilderwerken
Ontdek de beste schildertips
Vind een professionele schilder in uw buurt