Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

Plafond schilderen? Een vlekkeloos resultaat met dit stappenplan!

Net zoals de muren verdient ook het plafond af en toe een nieuw laagje verf. Een plafond kan er na verloop van tijd immers vervuild en vettig uitzien. Zeker in de keuken of de badkamer kan koken of baden voor een vervuild plafond zorgen.

Een plafond schilderen is op zich niet zo moeilijk, maar vergt wel een aparte techniek. In dit artikel willen we je aandacht vestigen op enkele belangrijke zaken die je in het oog moet houden bij het schilderen van je plafond.

plafond schilderen

De voorbereiding

Net zoals bij elke andere schilderklus is een goede voorbereiding heel belangrijk. Begin alvast met de ruime zo leeg mogelijk te maken. Alles wat je kan hinderen bij het uitvoeren van je klus, verwijder je best uit te ruimte. Denk hierbij aan tafels en stoelen, kasten, en dergelijke. Indien mogelijk verwijder je ook de lampen en de gordijnen. Hoe minder objecten in de ruimte, hoe minder kans op verfspatten.

De resterende zaken, zoals de vloerbekleding en eventuele meubels, bescherm je met afdekkarton of afdekfolie.

plafond schilderen

Muren afplakken

Uiteraard is het ook belangrijk om de muren af te plakken, zeker indien je niet van plan bent om deze later ook een nieuwe verflaag te geven. Plak de muren af met tape die voldoende breed is. Kies bovendien voor kwalitatieve afplaktape, aangezien minder kwalitatieve tape voor een rommelig resultaat kan zorgen bij het terug verwijderen van de tape.

Afplakken van muren, ramen en kozijnen, is vaak een heel arbeidsintensief werk. In vele gevallen duurt dit zelfs langer dan het schilderen zelf. Maar doe je dit goed, dan gaat het schilderen des te vlotten, aangezien je je geen zorgen hoeft te maken over het eventueel buiten de lijntjes schilderen.

Voor het afplakken zelf gebruik je best lange en rechte stukken tape, zodat je steeds rechte lijnen aanhoudt.

plafond schilderen

Plafond reinigen

Is het plafond vervuild of vettig? Dan kan je deze best op voorhand nog even reinigen. Zeker plafonds in de keuken of de badkamer reinig je best op voorhand, omdat deze plafonds het vaak hard te verduren hebben gekregen door waterdamp of zelfs vetvlekken.

Reinigen van het plafond kan je doen met bijvoorbeeld een ammonia oplossing. Maar je kan zeker ook minder agressieve schoonmaakproducten gebruiken hiervoor. Dit hangt een beetje af van hoe vervuild je plafond is.

Is je plafond eerder stoffig? Dan reinig je deze best met een stopzuiger en een borstel, niet met water. Reinig je toch met water, dan bestaat de kans dat je vervuild water over je plafond uitwrijft, wat uiteraard niet de bedoeling is.

Is je plafond eerder nieuw, dan breng je best nog eerst een grondlaag of primer aan. Hiermee zal je de zuigende werking van het plafond opheffen.

plafond schilderen

Afkitten

Als laatste voorbereidende werk dien je soms ook nog de rand tussen plafond en muur af te kitten. Zeker bij scheve muren of ongelijke plafonds kan je nog wel eens naden zien langs de muur en plinten. Ook bij verlaagde plafonds van gipsplaat kan dit het geval zijn.

Deze naden kan je goed wegwerken met behulp van overschilderbare acryllaatkit. Dit is zeker geen moeilijke of tijdrovende klus, en bovendien merk je zeker een verbetering eens het schilderen achter de rug is.

Het plafond schilderen

Nadat al het voorbereidende werk achter de rug is, kan eindelijk begonnen worden met het schilderen van het plafond. Beginnen doe je door eerst een grondlaag aan te brengen. Let er op dat het plafond eerst goed droog moet zijn vooraleer je de grondlaag aanbrengt.

Nadat de grondlaag goed is opgedroogd, begin je met het aanbrengen van de eigenlijke verflaag. Om jezelf goed te organiseren, baken je je plafond best af in stukjes van zo’n 1 vierkante meter. Begin eerst door de randen en hoeken af te bakenen met een ronde verfborstel. Vervolgens ga je nog eens over deze randen en hoeken met een kleine verfrol. Dit zal de verf goed verdelen, en zorgt er ook voor dat het streeppatroon dat de kwast heeft achtergelaten, vervaagt.

Na het afbakenen van de afzonderlijke stukken, breng je de verf aan met een grote verfrol. Breng de verf aan in stroken naast elkaar, waarbij de stroken licht overlappen met elkaar, en verdeel de verf vervolgens door met kruisbewegingen over de vorige stroken te gaan. De laatste rolbewegingen maak je tegen de lichtinval in. Zo kan je goed zien waar je bent geëindigd.

plafond schilderen

Tape verwijderen

Klaar met het verven van het plafond? Verwijder dan zo snel mogelijk de afplaktape. De tape is immers veel makkelijker te verwijderen als de verf nog niet volledig is opgedroogd. Soms kan je het plafond in één keer afwerken en vervolgens de tape verwijderen. Maar in droge en warme omstandigheden kan het zijn dat de verf te snel opdroogt.

Enkele handige verftips

Om te eindigen geven we je nog enkele tips mee, die het verven van het plafond zouden moeten vergemakkelijken.Richtprijzen voor schilderwerken
Ontdek de beste schildertips
Vind een professionele schilder in uw buurt